Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.
13-01-2022

De 4 duurzaamste gebouwen ter wereld

Duurzaamheid is een toonaangevende factor geworden in de gebouwde omgeving. De laatste jaren zijn meer en meer bedrijven volgens nieuwe standaarden gaan bouwen, zodat ook zij mee kunnen met de alsmaar stijgende duurzaamheidsvraag. De standaard die wereldwijd gehanteerd wordt om bouwprojecten te beoordelen op duurzaamheid is BREEAM. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en wordt gebruikt in meer dan 80 landen wereldwijd. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE). Elk project dat BREEAM gecertificeerd is, komt in het BREEAM-register te staan. Wij zijn in dit register op zoek gegaan naar de vier duurzaamste gebouwen ter wereld!

1.         Prologis: BREEAM-score: 92,30%

Het Eindhoven DC4-project van Prologis onderscheidde zich van vele internationale projecten en won de BREAAM Outstanding Project Design Phase Award, de hoogste BREAAM-beoordeling.

Eindhoven DC4 is een goed voorbeeld van het nieuwste generatie distributiecentrum. Het is energieneutraal, mensgericht ingericht, staat in wisselwerking met de omgeving, is intern gezond voor medewerkers en vriendelijk voor de externe omgeving. "Ons concept om duurzaamheid te integreren in het ontwerp, de uitvoering en de exploitatie van ons gebouw is hier perfect doorgevoerd. Met dit gebouw hebben we de ontwikkelingsrichting van het magazijnontwerp aangegeven, waardoor dit distributiecentrum meer is dan alleen vier muren en een dak", legt Sander Breugelmans, Regional Head of Northern Europe van Prologis, uit.

2.         Aldi Turnhout: BREEAM-score: 92,30

Op 15 januari 2019 opende ALDI zijn gloednieuw distributiecentrum in Turnhout. Dit nieuwe gebouw moet het oudste distributiecentrum van ALDI in België, gelegen in Rijkevorsel, vervangen. De retailer kiest, in tegenstelling tot een aantal concurrenten, nog altijd voor een decentrale aanpak van zijn logistiek. Met het nieuwe gebouw in Turnhout, laat ALDI zich meteen van zijn duurzaamste kant zien: het gebouw kreeg het certificaat BREEAM Outstanding. Daarmee is het het duurzaamste industriegebouw van België.

Bee Hostel
De discountwinkel investeerde 50 miljoen euro in het gebouw, dat werd gebouwd met maar liefst 90 duurzaamheidsparameters. Zo liggen er meer dan 4000 zonnepanelen op het dak en gebeurt de koeling met CO2. De flora en fauna rondom het gebouw worden beschermd en er zijn zelfs bijenhotels gebouwd. Vandaar dat deze inspanningen de supermarkt nu officieel erkend zijn in de vorm van het BREEAM Outstanding Certificaat. Volgens de BREEAM International New Building 2016 Standard staat Aldi Turnhout op de vierde plaats ter wereld met een score van 92,3%.

Sinds 2019 heeft het Nederlandse BLM Wegenbouw, als adviseur en aannemer, ervaring opgedaan in deze duurzame projecten. Zo zijn hun BREEAM-specialisten lange tijd betrokken geweest bij de certificering van het bedrijventerrein Kampershoek 2.0 te Weert (ambitie BREEAM-Gebied Very Good) en de ontwikkeling en certificering van het Logistiek Park Moerdijk te Moerdijk (ambitie BREEAM-Gebied Outstanding).

3.         Filwood Green Business Park: BREEAM-score: 93%

Partners en financiering
De gemeenteraad van Bristol werkt sinds 2009 samen met de plaatselijke bevolking en gemeenschapsorganisaties aan een lange termijn herstelplan voor Knowle West. Het idee voor een 'groen' bedrijvenpark op het oude Hangar-terrein kwam van de plaatselijke bevolking en werd opgenomen in het Knowle West Regeneration Framework.

De neergang van de economie betekende dat het onwaarschijnlijk was dat de particuliere sector een nieuw bedrijvenpark in dit regeneratiegebied zou ontwikkelen. Daarom heeft de gemeenteraad van Bristol met succes een aanvraag ingediend voor 5.495 miljoen pond EFRO-financiering om het project te verwezenlijken.  Het project heeft ook 6.236 miljoen pond subsidie ontvangen uit het Revolving Infrastructure Fund van het Local Enterprise Partnership van West-Engeland.

Een voorwaarde voor de subsidie was dat het ontwerp moest voldoen aan de hoogste milieunorm - BREEAM Outstanding. Daarom werd een ontwerpteam aangesteld met een goede staat van dienst in het creëren van duurzame projecten: Stride Treglown, Sweett Group en Halcrow.

Bij de planning van de bredere ontwikkeling van Filwood Park werd door de Homes & Communities Agency, de toenmalige eigenaar van het terrein, een Enquiry by Design-proces gecoördineerd waarbij de plaatselijke bevolking werd betrokken. Dit proces werd door het Royal Town Planning Institute erkend als een voorbeeld van uitmuntende planning in hun 2013 Awards.  De verleende bouwvergunning op hoofdlijnen betrof het groene bedrijventerrein, 150 nieuwe woningen en een duurzamer parkgebied.

Plaatselijke belanghebbenden werden vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan een charetteprocedure, die resulteerde in de uiteindelijke lay-out en vorm van het bedrijvenpark.  Ideeën van omwonenden, zoals een groen dak, zijn ook verwerkt in het ontwerp.

Als onderdeel van het project is een ervaren adviesraad samengesteld.  De leden hebben een brede expertise in het beheer van kleine werkruimtes, incubatie van bedrijven, groen ondernemen, sociaal ondernemen, de academische wereld en vastgoed. Dit professionele netwerk heeft tot doel de bedrijven op het Business Park te helpen in contact te komen met de bredere economie en met de huidige ondersteunende initiatieven voor ondernemerschap, innovatie en groei.

Milieu-ethos
Het Filwood Green Business Park heeft drie prijzen gewonnen die de ontwerpkwaliteit en uitstekende milieukwalificaties erkennen. De laatste is de Bristol Civic Society Design Award (juni 2016), wat betekent dat we een Blauwe Plaquette hebben.
Het bedrijvenpark won de Bristol Post Green Capital Award voor een Eco-Building in november 2015, genomineerd door Midas Construction die het bedrijvenpark bouwde voor Bristol City Council.
De eerste prijs was de 2degrees Champions Award, zie verdere details hieronder.
Met een score van 93,08% in het BREEAM eindcertificaat werd het bedrijventerrein genomineerd voor een BREEAM Award in 2014 in de ontwerpfase, toen het een Highly Commended kreeg, en opnieuw in 2016, waar het moest opboksen tegen internationale concurrentie.

4.         Skanska’s Bentley Works Workshop: BREEAM-score: 94,60%

Bentley Works is de technische en productiefaciliteit van Skanska UK en ligt 3 km ten noorden van Doncaster, South Yorkshire.

Het terrein van 7,5 hectare wordt al meer dan een eeuw door Skanska in gebruik genomen en was toe aan flinke herontwikkeling en modernisering. Skanska heeft Bentley Works herontwikkeld tot een ultramoderne plek om hoogwaardige engineering-, fabricage- en prefabricagediensten te verlenen aan diverse Skanska-bedrijfseenheden. De faciliteit zal dienen als Skanska's vestiging in Noord-Engeland en zal de strategische groeiambities van het bedrijf ondersteunen. De herontwikkeling van Bentley Works is het eerste ontwikkelingsproject van Skanska dat koolstofvrij is, BREEAM Outstanding heeft en voldoet aan Skanska's strenge criteria voor “Deep Green” in het Verenigd Koninkrijk.
Het project omvatte:

  •  Een nieuwe workshopruimte
  • Nieuwe geprefabriceerde kantoren
  • Renovatie en milieuverbetering van bestaande gebouwen
  • Sloop van oude gebouwen

Duurzaamheid heeft vanaf het begin centraal gestaan in het project, waarbij de eindgebruiker Cementation Skanska een faciliteit wilde die duidelijk blijk zou geven van hun groene ambities, een benchmark zou zijn voor milieuvriendelijk ontwerp, in overeenstemming met de groene ambities van Skanska en bovenal iets zou bieden om trots op te zijn.

Milieukenmerken
Er werd een gedetailleerd levenscycluskostenplan ontwikkeld om de business case voor de groene kenmerken van het project vorm te geven, met een berekend rendement op investering in ROI (Return on Investment). Er werd zorgvuldig rekening gehouden met de exploitatiekosten. Een goed voorbeeld van hoe het projectteam de levenscyclusgedachtegang in het project integreerde, was de integratie van een verwarmingsinstallatie op basis van afgewerkte olie, die werkt op afvalbio-olie afkomstig van het onderhoud van de installatie, waardoor Skanska Cementation een moeilijke en dure afvalstroom kon 'sluiten'.
Het project omvatte onder andere:

  • Intelligente controle van bezette ruimten waardoor verlichting en ventilatie worden uitgeschakeld in ongebruikte ruimten.
  • Water wordt in toiletten uitgeschakeld wanneer het niet in gebruik is met behulp van PIR gestuurde magneetventielen.
  • Verlichting wordt gedimd afhankelijk van het daglichtniveau in bezette ruimtes.
  • Nieuwe werkplaats heeft zeer goed presterend dak- en wandsysteem.
  • Maximaliseren van intern daglicht.

MEER INTERESSANTE ARTIKELEN

De stikstofcrisis in de GWW: een geschat productieverlies van maar liefst € 1,2 miljard tot 2030

20-03-20244 min. leestijd

In de afgelopen jaren heeft Nederland te maken gekregen met een complexe en uitdagende milieuwetgevingskwestie: de stikstofcrisis. De aangescherpte regelgeving rondom stikstofuitstoot zorgt voor de nodige problemen bij infra- en woningbouwprojecten.

Groen Asfalt: De Revolutie Binnen de Wegenbouw

13-02-20244 min. leestijd

Traditioneel asfalt, gebaseerd op fossiele grondstoffen, draagt significant bij aan de CO2-uitstoot. Hierin brengt het CIRCUROAD-programma, een initiatief van Rijkswaterstaat, een baanbrekende verandering.

Afbeeldingen in je EMVI-plan: een must, of een verspilling van ruimte?

25-08-20211 min. leestijd

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Toch lijkt een afbeelding in een EMVI-plan voor veel mensen een verspilling van kostbare schrijfruimte. Je wil immers zoveel mogelijk vertellen in je plan, afbeeldingen zijn dan juist van grote meerwaarde!
multiple hp
Wordt automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe artikelen!
fields hp
make hp
it hp
harder hp
to hp
spam hp