Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.
08-06-2022

Redenen waarom je BREEAM wil bouwen

Redenen waarom je BREEAM wil bouwen

Verschillende bedrijven uit verschillende bedrijfssectoren vinden verschillende manieren om meer milieu verantwoord te ondernemen. In de bouwsector is dit het hardst nodig, omdat deze wordt beschouwd als de grootste gebruiker van wereldwijde hulpbronnen. Deze sector alleen al is verantwoordelijk voor ongeveer 50% van het wereldwijde verbruik van grondstoffen en is een belangrijke afvalproducent. Dat maakt de bouw uniek, want door verouderde praktijken te veranderen, kan de industrie de gevolgen van de opwarming van de aarde aanzienlijk beperken.

Het belang van duurzaam bouwen wordt vaak over het hoofd gezien. De luchtkwaliteit in een
gebouw heeft bijvoorbeeld invloed op de leerprestaties, de arbeidsproductiviteit en het algehele welzijn van medewerkers. Investeren in duurzaam bouwen kan daarom de gezondheid van medewerkers helpen verbeteren en de klant- en medewerkerstevredenheid verhogen. Daarnaast is duurzaam bouwen ook economisch zeer aantrekkelijk. Duurzame gebouwen zijn gezond en kunnen de productiviteit van medewerkers stimuleren. Als u hier rekening mee houdt, kan een iets duurder gebouw zichzelf snel terugverdienen, zoals het stadskantoor in Venlo. BLM Wegenbouw is betrokken geweest bij de impactstudie naar de meerwaarde van een circulaire economie voor de gemeentelijke begroting.

1. Gezondheid

Een gezond buiten- en binnenklimaat heeft een directe impact op de arbeidsproductiviteit en het ziekteverzuim van het bedrijf, maar ook op het comfort van bewoners. Daarom wordt er steeds meer aandacht besteed aan goede omgeving van een gebouw, een goede ventilatie en gezonde bouwmaterialen die het comfort kunnen verhogen en de gezondheid kunnen bevorderen. Medewerkers die werken in duurzame omgeving en gecertificeerde gezonde
gebouwen werken niet alleen efficiënter, maar voelen ook de resultaten thuis. Ze zijn minder moe na het werk en slapen beter. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van onderzoekers van Harvard University. De onderzoekers richtten zich op 10 gebouwen met duurzaamheidslabels en brachten de effecten van licht en thermisch comfort in kaart door gebruikers lang te volgen. Dichter bij huis is Michel Weijers (voorheen C2C Expolab in Venlo) natuurlijk bezig
met de Healthy Buildings (Venlo en regio Duitsland).

2. Welzijn

De impact van gezonde gebouwen en omgevingen wordt vaak onderschat, hoewel er verschillende onderzoeken zijn die de impact op geluk laten zien. Een omgeving die geluk bevordert, vermindert lichamelijk ongemak, verhoogt de productiviteit en vermindert het ziekteverzuim. Niet alle eindgebruikers lijken echter te geloven dat de realisatie van gezonde gebouwen nog wat achterblijft. Onder leiding van Wim Kooyman, directeur Smart WorkPlace
bij het Voedingscentrum, werd in een rondetafelgesprek over dit onderwerp de motivatie voor actie gepresenteerd. De locatie die om de een of andere reden is gekozen. Duurzame architectuurexpert Thomas Bögl speelde een dubbele rol in de dialoog, enerzijds als pleitbezorger en gesprekspartner van gezonde architectuur, en anderzijds als ontwerper van het centrum. “We zullen 7 jaar blijven meewerken aan deze realisatie en de polsslag nemen om
dit gebouw voor altijd gezond te houden. Het is ongebruikelijk dat een architect zo lang aan een project “vastzit”, maar daarom is het zo uitdagend. Stimuleer medewerkers om hierheen te verhuizen, op te staan voor het werk of te vergaderen. Plezier, comfort en gezondheid staan hierbij centraal”.

3. Productiviteit

Moeilijker meetbaar, maar heel belangrijk voor werkgevers, is de productiviteit van werknemers. Volgens het rapport zijn groene gebouwen goed voor de productiviteit en gezondheid van werknemers, vanwege onder andere betere ventilatie, meer daglicht en minder giftige stoffen in de werkomgeving. Als voorbeeld citeert het rapport een onderzoek onder callcenter-medewerkers, die 6 tot 12 procent sneller werkten als ze uitzicht hadden op een groene
omgeving.

4. Kosten

In een rapport wijst de World Green Building Council (WGBC) op de economische voordelen van duurzaam bouwen. Volgens het rapport hoeft het neerzetten van een groen gebouw, in tegenstelling tot de heersende gedachte, soms niet eens duurder te zijn dan het plaatsen van een conventioneel gebouw. Toch kost meerderheid van de gebouwen met een duurzaamheidscertificering in de bouwfase tot 4 procent meer dan vergelijkbare conventionele gebouwen. Deze investeringen worden volgens de onderzoekers echter ruim terugverdiend door lagere gebruikskosten, productievere werknemers en hogere vastgoedwaarde. Daarbovenop komt de restwaarde van bouwcomponenten en/of bouw(grond)stoffen, die zeker in relatie tot de explosieve stijging van grondstof- en energieprijzen, niet alleen steeds meer wordt, maar ook bovendien steeds zekerder wordt.

5. Verhoogd rendement

Een duurzaam gebouw springt efficiënter om met water en energie, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de eigenaar. Daarnaast blijken duurzame gebouwen hogere verkoop- en huurprijzen op te leveren omdat consumenten, werknemers en investeerders steeds milieubewuster worden en bereid zijn te betalen voor de meerwaarde die zij op deze wijze voor hun zelf en hun omgeving kunnen creëren.
Duurzame gebouwen hebben een lagere energierekening door energiebesparing en eventuele energieopwekking. Met een ‘dikker jasje’ (isoleren), luchtdicht bouwen en zongericht verkavelen wordt de energievraag zoveel mogelijk beperkt. Daarnaast zorgt het zelf opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen (denk aan zon, bodem, water, lucht of wind) maar ook terugwinning uit reststromen (bijvoorbeeld uit ventilatielucht), voor lagere exploitatiekosten.

6. Gebouwkeurmerk biedt meerwaarde

Als u uw pand wilt verhuren dan biedt een duurzaamheidslabel meerwaarde ten opzichte van andere gebouwen in de omgeving. Of wanneer u als vastgoedbelegger een pand wilt verkopen, dan wilt u dat zo goed mogelijk in de markt zetten. Een pand met een gebouwkeurmerk BREEAM Outstanding heeft simpelweg meer toekomstwaarde dan een pand gebouwd conform Bouwbesluit.

7. Goed voor imago

Een duurzaam pand is een zichtbaar en concreet voorbeeld van jouw duurzaamheidsinspanningen. Goed in te zetten voor marketingdoeleinden dus. Over het gebouw waar u uw klanten ontvangt, kunt u altijd wat vertellen. In vrijwel alle markten verwachten klanten, consumenten of huurders een bepaalde vorm van sociaal-maatschappelijke bijdragen, en dus ook op het gebied van duurzaamheid. Naast goed voor uw bedrijfsimago kan het ook een doorslaggevende factor zijn bij het zakendoen met andere stakeholders, denk aan medewerkers, afnemers en andere belanghebbenden.

8. Voldoen aan aankomende wetgeving

In het Bouwbesluit is opgenomen dat kantoren vanaf 1 januari 2023 een energielabel C of beter moeten hebben. Om kosteneffectief te investeren en op tijd te voldoen aan de verplichting is het verstandig om vooruit te denken voor de eisen op het gebied van energieprestatie. In 2030 wordt label A de standaard en in 2050 is een energie neutrale gebouwde omgeving het streven. Door te investeren in een duurzaam gebouw bent u de wetgeving en eventuele sancties voor.

 

MEER INTERESSANTE ARTIKELEN

5 tips om een aanbesteding te winnen

18-08-20211 min. leestijd

Lees hier 5 handige tips om de eerstvolgende aanbesteding te winnen!

De weg naar een groene toekomst: 4 duurzame innovaties in de wegenbouw

25-02-20256 min. leestijd

Dit artikel bespreekt vier innovaties die bijdragen aan een duurzamere wegenbouw: duurzame wegmarkeringen, Glasphalt, Roof2Road en de eerste ‘schone’ asfaltcentrale in Nederland.

Drie Voordelen van Langdurige Samenwerkingen Binnen Bouw- en Infraprojecten

01-03-20243 min. leestijd

In de bouw- en GWW-sector, waar projecten steeds complexer worden, vormen langdurige samenwerkingsverbanden een belangrijke schakel in succesvolle oplevering.
multiple hp
Wordt automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe artikelen!
fields hp
make hp
it hp
harder hp
to hp
spam hp